Energie besparen door duurzaam isoleren met schuimisolatie

[av_one_full first]

[av_textblock size=” font_color=” color=”]
Energie besparen en verantwoord omgaan met het milieu behoren steeds meer tot een van de belangrijkste voorwaarden voor comfort. Men betaalt graag iets meer om aan deze voorwaarden te (laten) voldoen. Ook het materiaal voor isolatie verschilt tegenwoordig veel meer met dat van voorheen. Waar voorheen veelal glaswol werd toegepast, gaat men tegenwoordig over op duurzaam materiaal zoals schuimisolatie. En dat kan Isopact bieden, voor een zeer aantrekkelijke prijs!

Isopact biedt betaalbare schuimisolatie om uiteindelijk veel energie te besparen

Het is soms even zoeken naar het juiste bedrijf, die goed en goedkoop kan isoleren. Naast het daadwerkelijk aanbrengen van de schuimisolatie is Isopact zich er uiterst van bewust wat er allemaal bij komt kijken. Hier werken mensen die gedegen kennis in huis hebben en snel kunnen inspelen op persoonlijke budgetten, maar waarbij ook gekeken moet worden naar wat er nodig is om energie te besparen. Gelukkig kan het altijd wel voordelig voor Isopact, maar het is altijd even rekenen bij een groter bouwobject. Het moet vanzelfsprekend wel vakkundig gebeuren!

Inmiddels is wel duidelijk, dat het (laten) toepassen van isolatie zichzelf uiteindelijk, onder andere via de energiebesparing, terugbetaalt. Eigenaren van bouwobjecten hebben er meer voor over om verantwoord om te gaan met energie en daarmee gebruik van duurzaam materiaal. Steeds meer mensen weten ook dat isolatie een grote invloed heeft op de verlaging van de CO2 uitstoot. Isopact Isolatie laat vervolgens zien dat duurzaam niet per se duur hoeft te zijn. Wanneer gaat u gebruik maken van duurzaam schuimisolatie?

Isopact Isolatiemateriaal voor het besparen van energie

Het succes van Isopact in plaats van natuurlijke isolatiematerialen zoals hennep en schapenwol is tot nu toe erg beperkt gebleven in Nederland. Het imago van natuurlijke isolatiematerialen is dat ze duurzaam zijn en … duur. Dat laatste klopt meestal wel, maar wat de meeste mensen niet weten, is dat deze producten een aantal zeer belangrijke nadelen hebben ten opzichte van Isopact isolatiematerialen. Hier ligt veel te weinig de nadruk op. Wat nodig is, is méér isoleren maar vooral: béter en gezonder isoleren. Bovendien moet de algemene onwetendheid en onbekendheid met deze producten overwonnen worden.

Natuurlijk isoleren is beter isoleren

Anders dan in Nederland wordt men in Duitsland, België of Frankrijk vaak wél begrepen als er gesproken wordt over luchtdicht, maar damp-open bouwen. Een producent van bouwfolies, zoals ProClima, maakte in de genoemde landen met name faam door de promotie van deze vorm van kwalitatief hoogwaardig isoleren. Weliswaar met als doel om hun eigen producten te verkopen, maar toch werd door hen haarfijn aangetoond welke gevolgen slecht isoleren kan hebben.

Om een voorbeeld te geven: ProClima toont aan dat door een lek van 1mm over een lengte van 1 meter, er 4m³ lucht per uur de ruimte binnenstroomt. Hiermee wordt een isolatielaag van bijv. 10cm gereduceerd tot het effect van minder dan 5cm isolatie.

Luchtdichtheid van groot belang voor goed werkende isolatie

Een fabeltje is het dat men kan over-isoleren: dit is gewoonweg niet mogelijk, als men maar voldoende aan ventilatie denkt. Ventileren door het isolatiemateriaal heen staat gelijk aan niet werkende isolatie, de kracht zit hem nu juist in de stilstaande lucht. Maar, luchtdichtheid is slechts één van de voorwaarden voor goede isolatie.

Dampregulering belangrijk bij isolatie en uiteindelijk nog betere energiebesparing

Dampregulering is het tweede toverwoord. Damp-regulerend, of damp-open bouwen is te vergelijken met het wonen in een ademend jack (bijv. Gore-tex). Het succes van laatstgenoemde geeft aan dat men bereid is meer te betalen voor een jas die de regen buiten houdt, maar damp (transpiratie) doorlaat naar buiten. Damp-open bouwen doet eigenlijk hetzelfde, maar dan niet in één product maar middels een juiste keuze en volgorde van plaatsing van de materialen.

Wat heeft men nodig om bijvoorbeeld een dak damp-open te bouwen? Allereerst een buitenlaag waar damp door naar buiten kan: de vochtwerende maar damp-open folie. Dan een isolatiemateriaal dat damp kan vervoeren van de warme, vochtige binnenruimte richting de buitenzijde. Dit dient een isolatiemateriaal te zijn van natuurlijke vezels, bijvoorbeeld katoenen vezels.

Om een voorbeeld te geven van een dakopbouw van binnen naar buiten: damp doorlatende gipsplaat of gipsvezelplaat – dampremmende folie – isolatiemateriaal – damp-open/waterkerende folie – dakpannen. Wat gebeurt er onderhuids: damp die binnen ontstaat dringt gereguleerd door de dampremmende folie. De vezels van het natuurlijke isolatiemateriaal kunnen damp opnemen en vervoeren van de warme, vochtige binnenruimte naar buiten. Gevolg: binnenshuis een veel constantere luchtvochtigheid. Daarnaast kan een isolatiemateriaal met een natuurlijke vezel vaak veel meer warmte opslaan, waardoor de woning in de zomer veel langer koel blijft.

De warmtepiek die buiten rond 2 uur ’s middags ligt, kan met 20 cm dikke dakisolatie naar 8 uur ’s avonds verplaatst worden, wanneer het meestal buiten al lekker afgekoeld is en de ramen opengezet kunnen worden om te koelen. Ook dit is een unieke eigenschap van een natuurlijk isolatiemateriaal.

Bespaar op uw energie

Bespaar op uw energie

Bouwsector heeft onvoldoende aandacht voor natuurlijk isoleren

De consument is tot op heden wel bereid de Gore-tex jas aan te schaffen, maar de weg naar de natuurlijke isolatiematerialen weet hij nog niet echt te vinden. De verkoop ervan ligt in Nederland op een fractie van de verkoop in bijvoorbeeld Frankrijk en België. En dat terwijl wij Nederlanders onszelf vaak zo “groen” voelen. Zijn we dat dan niet, of kijken we hier anders tegenaan? Een belangrijke oorzaak hiervoor is de wijze waarop “de bouw” in Nederland is georganiseerd. Veel projectmatige, grote partijen (aannemers, producenten) die de dienst uitmaken.

Veel seriebouw die keurig volgens de regels wordt gebouwd, en tegenwoordig ook veel eigen keus voor wat betreft voorzieningen. Maar keuze op het gebied van materialen is er niet. Wil de consument het niet of is hij het niet gewend? In Nederland bouwt men weinig in eigen beheer, zoals dat bij onze ooster- en zuiderburen veel vaker wel het geval is. In Nederland hechten we meer dan waar ook in Europa aan structuur, organisatie en dat zie je terug in onze huizenbouw: rijtjeswoningen die allemaal identiek lijken, wijken met dezelfde steensoort gebouwd en in dezelfde bouwstijl.

Gaat u over de grens, dan is het eerste wat u op zal vallen de verscheidenheid aan woningen, al dan niet aan elkaar gebouwd. De een noemt het een rommeltje, de ander een gevarieerd beeld. Men bouwt er vaker zelf, neemt gemakkelijker een architect alsook een aannemer in de hand, waarbij deskundige beslissingen op bouwgebied sneller gemaakt (kunnen) worden. Zelfs de opdrachtgever draagt zijn steentje bij tijdens de bouw. Met een vooruitstrevende architect binnen deze samenwerkingsdriehoek ontstaat er vanzelf advies over de verschillende (duurzame) materialen die voorhanden zijn. Al snel zal blijken dat men gemakkelijker kiest voor een duurzaam en hoogwaardiger isolatiemateriaal.

Overzicht natuurlijke isolatiematerialen

Als je een natuurlijk isolatiemateriaal voorgeschoteld krijgt en de voordelen van het wooncomfort en de snelle terugverdientijd afweegt tegen “klassieke” isolatiematerialen, dan is de keus voor vele consumenten toch snel gemaakt. Natuurlijke isolatiematerialen hebben simpelweg een bewezen technische meerwaarde en dit rechtvaardigt een wat hogere investering. Belangrijk is dat er meer bekendheid komt voor de producten die er op dit moment zijn. Zie hieronder voor een overzicht van natuurlijke isolatiematerialen:

       • Vlas (thermisch en akoestische isolatiemateriaal, veelal gebruikt voor daken, vloeren, plafonds en wanden)
       • Gerecycled katoen (veelal gemaakt van oude kleding en lompen, heeft een sterk vochtregulerende werking en slaat meer warmte op dan het ouderwetse glas- of steenwol)
       • Houtvezel (kan net als vlas worden toegepast als thermische en akoestische isolatie, voornamelijk bij muren en daken)
       • Hennep (vrij van schadelijke stoffen en van nature resistent tegen insecten en schimmels, kent bovendien een hoge isolatiewaarde)
       • Schapenwol (uitstekend bestand tegen schimmels en water, heeft bovendien een goede brandwerende functie)

[/av_textblock]

[/av_one_full]