Renovatievloer

Gepubliceerd door magda op

Een renovatievloer staat voor de (gedeeltelijke of complete) vervanging van een oude (rotte) houten vloer door een nieuwe van beton of beton met staal. Dit kan tegenwoordig gelukkig snel en betaalbaar.

RENOVATIEVLOER

Renovatievloer

De basis weer goed maken

Binnen 1 dag kan de nieuwe vloer erin liggen inclusief isolatie en beton storten
waardoor daarna direct de rest kan worden afgewerkt en de overlast minimaal blijft. Soms duurt het echter langer (een paar dagen). Denk dan bijvoorbeeld aan werkzaamheden aan rioleringsbuizen of andere leidingen onder de vloer.

Planning

Een renovatievloer maken is een forse ingreep in huis. Je kunt tijdens die dagen dan ook geen gebruik van je (t)huis maken. Wanneer er een bovenverdieping in het huis is, kan men daar tijdelijk vertoeven. Een andere oplossing is om een poosje elders te verblijven.

Hout

Sommige mensen die verstaan onder een vloerrenovatie alleen het opschuren van bestaande houten planken vloer of een nieuwe vloerbedekking leggen of de overstap van een parketvloer naar een gietvloer maar eigenlijk is dat geen vloerrenovatie. Bij renoveren is een constructieonderdeel niet goed meer en moet die echt (grootscheeps) aangepakt worden. De kosten hiervan zijn hoger maar het wordt wel echt in 1 keer helemaal goed zodat je je geen zorgen meer hoeft te maken voor de toekomst.

Herstel

Renovatievloer met een nieuw ‘laagje erop’ is meestal niet afdoende. Bovendien moet daarmee het complete vloerpakket (of gevelpakket bij een gevelrenovatie) in de kern verbeterd of vervangen worden. De beste definitie is de begane grondvloer renoveren en isoleren, soms inclusief vloerverwarming tegelijk de bestaande fundering en muren ontzien. Je wilt namelijk de fundering niet extra gaan belasten.

Vervangen

Als de vloer deels rot, vochtig of anderszins slecht is, dan is het vaak het slimste om de slechte delen te vervangen door nieuwe balken en vloerplanken. Dit is de goedkoopste vloerrenovatie, al moet er wel op de manuren gelet worden om dit op deze wijze te renoveren. In principe kan deze methode het beste doen wanneer er niet verwacht wordt dat dezelfde rottingsproblemen binnen 5 jaar terugkeren.

Oorzaak

Dit soort renovaties van de vloer komen in een aantal gevallen voor. Wanneer de vloer rot is geworden of te weinig draagkrachtig meer is en dit zal meestal ontstaan door:

1 Hout door vochtaantasting
2 Houtrot door beestjes
3 Kwaaitaalvloer
4 Mantavloer

Doorrotten

Als gevolg van een vochtige kruipruimte (oorzaak 1) is aantasting van voornamelijk houten begane grondvloeren het meest voorkomende probleem. Houten balken met name bij de opleggingen kunnen dan op den duur volledig doorrotten. Meestal worden die aangetaste houten vloeren dan geheel of gedeeltelijk verwijderd en vervangen.

Kiezen

Kiezen voor een vloer renovatie voor een dergelijke permanente oplossing gaat echter niet over 1 nacht ijs en daarom krijg je hier de tips en mogelijkheden die er zijn. Daarnaast zie je de voor- en nadelen van die opties.

Kosten

De kosten van een vloerrenovatie zijn niet gering. Daarnaast is het onpraktisch om de betreffende ruimte 1 tot 2 weken niet te kunnen gebruiken met de familie. Dit zijn 2 aspecten die sommige mensen tegenhouden en hen laat kiezen voor een simpele vloerisolatie onder de vloer. De keuze is natuurlijk afhankelijk van de persoonlijke wensen en budget. Qua kosten is optie 1 het goedkoopste als de oorzaak makkelijk te bestrijden is en er maar een paar balken of slechts balk-koppen rot zijn. Als de hele vloer slecht is / doorbuigt / erg kraakt en totaal niet geïsoleerd is, dan zijn de overige opties vaak interessanter en is het eindresultaat mooier, warmer en steviger. Bij de tweede en de laatste optie met schuimbeton is een vloerverwarming ook erg makkelijk mee te nemen.

Categorieën: Geen categorie

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *